Oorsprong

In Spanje wordt de Perro de Agua Español of Spaanse Waterhond voor talloze doeleinden gebruikt. Spaanse Waterhonden worden onder andere ingezet als hulp bij het vissen. Zo duikt hij netten op of haalt gevallen vissen weer uit het water. Helpt bij het aanmeren van de boten en ook bewaakt hij de vangst op de kades. De Perro de Agua Español wordt ook ingezet als herdershond, waar hij kuddes schapen, geiten of varkens hoedt. Ook als waakhond worden Spaanse Waterhonden gebruikt. De Spaanse Waterhond wordt ook in Spanje gebruikt als jachthond, en dan met name om het geschoten waterwild, zoals eenden, te apporteren .

De Spaanse Waterhond is van nog meer markten thuis. Zo is het ras ook ingezet als reddingshond bij aardbevingen en overstromingen (bijvoorbeeld in Spanje, Turkije, Mexico en Colombia). Daarnaast wordt het ras ook gebruikt door de politiediensten en douanediensten in de Spaanstalige landen als hond voor het lichte pakwerk en als speurhond voor drugs of explosieven.

Als hulp van de vissers legt hij de netten klaar op de boot en haalt hij ze ook weer uit het water. Verder duikt hij alles op wat van de boot af het water in valt, zoals gereedschap, maar ook vissen die uit de netten vallen. Ook bewaakt hij, eenmaal op de kade, de vangst van de vissers en ook huis en haard.

In Spanje wordt de Perro de Agua Español als herdershond meestal gebruikt voor het hoeden van kuddes geiten. De ervaring leert, dat Spaanse Waterhonden, als ze drijven of herderen, niet ‘vies’ zijn om de dieren in de kudde die niet snel genoeg gaan of de dieren die bij de kudde weglopen, even in de kuiten te bijten.

Schapen, en met name rassen met een korte nek (zoals Texelaars) zijn erg stressgevoelig en door een bijtende herdershond kunnen deze schapen een hartaanval krijgen. In Spanje wordt de Perro dus vaak gebruikt bij het hoeden van de wat ‘hardere’ geiten.

Eigenlijk is de Spaanse waterhond altijd gebruikt voor al het werk wat men voor hem tegenkwam, echt een manusje van alles. Zelfs voor het lichte pakwerk, werken als drugshond of optreden als reddingshond bij aardbevingen (is de Perro in Mexico voor gebruikt) draait de Perro zijn hand niet om.

(foto’s afkomstig uit ‘El Perro de Agua Español, una raza autóctona a conservar’ van Cecilio José Barba Capote en Baldomero Moreno-Arroyo, ISBN 84-922496-3-3).

Sociaal

De Spaanse waterhond is een vriendelijke hond, die zeer gesteld is op het eigen gezin en alles wat daarbij hoort. Als de honden worden opgevoed met andere dieren, dan kunnen ze zonder problemen gehouden worden met andere honden, katten, kleine huisdieren, maar ook met paarden, koeien en andere boerderijhuisdieren.

De honden zijn sociaal, makkelijk te trainen (ze leren erg vlug!) en passen zich gemakkelijk aan. Spaanse waterhonden zijn zeer speelse honden, ze spelen niet alleen met andere honden en mensen, maar ook met katten, paarden en andere dieren.

Spaanse waterhonden zijn geen dominante honden, er is weinig tot geen dominantie verschil tussen reuen en teven. Als men maar een hond heeft, hoeft men geen dominantieproblemen te verwachten, dit geldt zowel voor reuen als teven. Heeft men meer dan één hond en zijn de honden ook nog verschillend van geslacht, dan kan men merken dat vaak een teef de baas is.

De honden zijn van nature geen vechtersbazen. Wel kennen ze soms een soort machogedrag.

In huis

Spaanse waterhonden vinden het heerlijk om lange wandelingen te maken, maar als het eens niet uitkomt, dan nemen ze met een kort ommetje ook genoegen.

De honden voelen zich net zo goed thuis op een flat als op een boerderij, maar in het eerste geval zal er toch iets meer met ze gewandeld moeten worden dan in het tweede. Ook hier geldt weer dat de honden, als het moet, met een kort ommetje ook wel genoegen nemen, als een wandeling een keer niet uitkomt.

Spaanse waterhonden zijn geen echte bewakers, de honden zijn in dusverre waaks, dat ze wel aanslaan als er vreemden plotseling binnenkomen, maar verdere actie zullen ze niet ondernemen.

Tegenover vreemde mensen kunnen ze in het begin wat terughoudend zijn, maar dit hangt ook weer van de opvoeding af. Als de baas laat merken dat het bezoek welkom is, dan vindt de hond het ook prima.