Hallo bezoeker van deze website. Ik zal me eerst even voorstellen; ik ben Arjen Brouwer en ben de trotse eigenaar van een Perro de Agua Español of Spaanse Waterhond. Al vanaf het eerste moment dat ik met de Spaanse Waterhond in aanraking kwam, was ik verkocht. Hieronder sta ik op de foto met mijn eerste Spaanse Waterhond, Antonio.

Even voorstellen

Tijdens mijn studie Diermanagement aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden ontmoette ik studiegenoot Rolf Karsijns. Hij was eigenaar van deze eerste Perros waarmee ik kennis maakte. Samen zijn we in 1998 gestart met het beheren van een kennel voor Spaanse Waterhonden. Na een korte tijd heeft Lotte zich hierbij aangesloten. Van het één kwam het andere en in 1999 fokten we ons eerste nestje. Met Spaanse Waterhonden uit allerlei verschillende bloedlijnen uit Spanje, Nederland, België en Duitsland hadden we een brede keuze uit ouderdieren om de beste keuze te kunnen maken m.b.t. ouderdieren en de gezondheid, gedrag, uiterlijk en afkomst van hen en hun pups.

Naast mijn studie diermanagement heb ik, om een bredere en diepere kennis van het houden, fokken en verzorgen van honden (en dan met name de Spaanse Waterhond), een aantal cursussen gevolgd waaronder kynologische kennis 1 en 2 bij de Raad van Beheer.

In 2006 ben ik met mijn honden verder gegaan op een andere plaats. Zowel Rolf als Lotte zijn met de Spaanse Waterhond ook zelfstandig verder gegaan. Links naar hun kennels zijn te vinden bij de links op deze website.

Dito, op de Winner Amsterdam 2011, samen met Lhotse de Amaragua (Morro) en Aberlours I Was Made for Lovin”You (Ola).

Waarom de Perro de Agua Español?

Wat mij zo aantrok in de Spaanse Waterhond was de enorme veelzijdigheid in zo’n klein hondje. Ze zijn werkelijk overal voor te gebruiken, zoals op deze website te zien en te lezen valt. Daarnaast zijn het hele rustige, vriendelijke en lieve honden. Spelen met soortgenoten en de baas doen ze graag. De intelligentie van de honden is verbazingwekkend. Ze leren erg snel, en kunnen hun intelligentie gebruiken om de baas voor de gek te houden of om dingen snel voor elkaar te krijgen. Hun favoriete plekje binnen is altijd op of vlak naast hun baasje. Ook qua uiterlijk is de Perro de Agua Español erg veelzijdig. Alle soorten kleuren en bontvarianten zijn binnen het ras aan te treffen. Wat het altijd erg leuk maakt om een hele groep te zien wandelen en spelen.

Typerend voor de bovenstaande karakterschets vond ik in een oude beschrijving van hondenrassen. De Nederlandse wetenschapper Houttuyn maakte in 1761 een indeling van de bestaande hondenrassen, geïnspireerd door de Zweedse wetenschapper Carolus Linnaeus en zijn classificatiesysteem (indeling) van het planten- en dierenrijk in ‘Systema Naturae’ uit 1735. Deze Houttuyn deelde de bestaande rassen in 11 klassen. “De vijfde soort is de ‘krulhond of waterhond’ met lang, krullend haar dat op een schapenvacht lijkt. Dit is de leerzaamste en trouwste van alle. Hij wordt aangeduid als ‘waterhond’ omdat hij ‘gewillig te water gaat’. ” (bron: Hond en baas; een geschiedenis van haat en liefde, van J. Zijlmans)

Ik wilde graag een website bouwen voor en over mijn grootste hobby; Spaanse Waterhonden.

Met veel foto’s, informatie en beschrijvingen wil ik graag mensen op de hoogte brengen van dit leuke, vriendelijke en veelzijdige ras.

Mijn doel voor deze website was en is om voor geïnteresseerden in het ras Perro de Agua Español zoveel mogelijk gegevens en informatie over alles wat met het ras te maken heeft zoals de geschiedenis, het gedrag, de dagelijkse verzorging, de gezondheid en gezondheidsproblemen en fokkers weer te geven.

Ik hoop dat u die dit nu leest, veel plezier zult beleven aan deze website en de informatie die u zoekt kunt vinden. Mochten er nog vragen zijn gerezen die niet op de website te vinden zijn, dan kunt u altijd even een e-mailtje sturen naar perro@spaansewaterhond.info


Met vriendelijke groet,

Arjen